Galerie Geroosterd voor de kunst

Om ons koffie verhaal nog completer én leuker te maken biedt Galerie Geroosterd de unieke kans aan alle klanten die een kilo-zak Galerie Geroosterd koffie kopen een kunstwerk te winnen. In elke 1000ste zak die wij mogen verkopen zit een gouden ticket die het mogelijk maakt een kunstwerk uit te zoeken bij één van onze aangesloten kunstenaars. De kunstenaars en kunstwerken zijn te vinden op deze pagina. Het werk verschilt van schilderkunst tot sculptuur en grafisch werk tot keramiek, en zo willen we zowel voor u thuis als in het bedrijfsleven en in de horeca een passend werk bieden. Bij de aankoop van onze koffie draag je dus bij aan uw eigen smaakbeleving, eerlijke handel én de cultuur in Nederland en Belgie.

Zie hier onder de aangesloten kunstenaars van Galerie Geroosterd, ronde 01 2024:

Bobbi Cleij (25), geboren in Delft, studeerde in 2022 af aan de St. Joost Academie in Breda als autonome beeldend kunstenaar. Haar gevarieerde cyanotypieën, sculpturen en installaties kunnen worden omschreven als romantische fragmenten van het dagelijks leven. Scènes die ons bewijzen dat juist onze onhandige momenten het zijn waar we naar uit moeten kijken.

Cleij’s werken tonen op een speelse en humoristische wijze de schoonheid van deze kleine momenten, die de meeste mensen geneigd zijn over het hoofd te zien. Met haar werken nodigt ze ons uit om opnieuw te kijken en waardering op te brengen voor wat we als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen.

Foto door Linsey Kuijpers

Lili Struik (2002) zal in juni 2024 afstuderen aan de Sint Joost Academie als beeldend kunstenaar. Ze verkent hoe ze de inherente eigenschappen van materialen kan beheersen en tot leven kan brengen. Met de levendigheid en beheersing van haar materialen maakt ze haar sculpturen. 

Haar praktijk richt zich op het heroverwegen van de identiteit van objecten. Ze geeft nieuwe rollen aan deze materialen en construeert er structuren mee. Ze streeft ernaar sculpturen te maken waarin objecten niet worden gebruikt in hun conventionele rollen. Met haar werk wil ze laten zien wat een object allemaal kan bieden. Het is voor haar essentieel dat de geselecteerde materialen bij elkaar passen of worden getransformeerd om te passen op de verwachte plek. Haar verzameling van materialen is vaak uitgevonden, zelfgemaakte of afgedankte objecten. Dit vereist een probleemoplossende houding tijdens het maakproces, aangezien ze niet kan aannemen dat de materialen feilloos zullen passen waar nodig. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld een rembekrachtiger, een houten lijst, de scharnierende arm van een lamp en hijs- en spanbanden. 

Lili daagt de originele identiteit van alledaagse objecten uit en brengt ze samen tot beelden waarin ze onafscheidelijk zijn. Ze daagt zichzelf uit om objecten anders waar te nemen, waardoor het scala aan materialen tot haar beschikking wordt uitgebreid. Als maker streeft ze ernaar het object te transformeren tot een autonoom materiaal, zodat ze het in kan zetten tijdens het bouwen. 

De beelden die Lili creëert zijn sculpturen van verschillende materialen, vaak met een constructieve houding. Voor haar symboliseren haar beelden een veelvoud aan opties binnen het gebruik van alledaagse objecten als materiaal en zoekt ze een manier om haar liefde voor objecten te delen.

”Het gaat niet zo goed met mij

Meer informatie over Nichon van der Heijden komt binnenkort beschikbaar.

Foto door Bosse Beckers

Jan Janssens (Tilburg, 2000) studeerde in juli 2023 af aan de Sint-Joost Academie. In zijn werk nodigt hij de kijker uit om naar binnen te keren en na te denken over de processen die zich binnenin ons afspelen. Hij behandelt thema’s zoals liefde, verbinding, spiritualiteit en duurzaamheid.

In zijn schilderijen, sculpturen en installaties beeldt hij steden met wolkenkrabbers af, een van de eerste beelden die hij zich kan herinneren. De hoge gebouwen zijn een metafoor voor de samenleving. Het constante gaan, groeien, verbeteren, versnellen, uitbreiden en toenemen. Het haalt het persoonlijke uit de samenleving. Daarom wil Jan zich in zijn werk richten op verbinding.

De verbinding vindt deels plaats in de materialen en technieken. Hij probeert zoveel mogelijk combinaties en mogelijkheden uit die bij hem opkomen, vervolgens verwerkt hij deze uitkomsten in zijn werk, waar een kinderlijke beeldtaal een serieuze ondertoon heeft. Verbindingen worden afgebeeld in lichamen die energetische energie tonen, die de processen vertegenwoordigen die we niet kunnen zien, maar die wel in ons aanwezig zijn. Dit zijn tegenstellingen met de koude stad en haar gebouwen.

In zijn werk zoomt hij in op wat we niet langer kunnen zien omdat we verblind zijn door de versnelling in de samenleving. Jan nodigt je uit om naar binnen te gaan en te voelen wat zijn werken met je doen, bij voorkeur met je hart. Volgens hem is dit het kompas dat we allemaal zouden moeten volgen en het zal ons leiden naar waar we moeten zijn.

Foto door Lucy Schreurs

Marcus Gurke (1996) probeert zichzelf voortdurend gerust te stellen over de rechtvaardigheid van zijn artistieke inspanningen en bevraagt de gangbare opvatting dat de waarde van kunst afhangt van het resultaat. In zijn praktijk streeft hij niet naar een specifiek resultaat, maar gaat hij diep in op het artistieke proces zelf. Deze benadering is niet gericht op het creëren van iets conventioneel groots; het gaat eerder om het eren van de daad van creatie als een toegewijde praktijk. Geboren in Alkmaar, opgegroeid in Breda, en nu werkzaam en woonachtig in Antwerpen, navigeert Gurke door het delicate samenspel tussen toeval en keuze, en vangt hij de essentie van beide in zijn werk.

Elk werk dat hij creëert, is een reflectie van zijn innerlijke wereld, belichaamd door een levendige dans van kleuren en de serene puurheid van witte ruimte, die het tumult en de rust van het leven weerspiegelen. Hij schrijft: “I dwell in ceaseless strife, torn between hues and the purity of white upon the canvas. Color, a vibrant symphony, embodies for me, life’s ardor, mirth, love’s tender dance, fluidity, and tales of romance untold. While white, and the canvas’s tactile grace, its textures and folds, embrace me in tranquil stasis. A moment poised in stillness, a sanctuary of peace, a meditative reverie—a junction of pause and progression.”

Door het toeval te omarmen, staat Gurke toe dat de onvoorspelbare krachten van tijd en zwaartekracht zijn creaties vormgeven. Zijn recente werken met koffie en bleek symboliseren de inherente dualiteit van het leven — comfort en verandering, diepte en vernieuwing. Koffie brengt warmte en vertrouwdheid, en roept de complexiteit van menselijke emoties en ervaringen op. Bleek, daarentegen, vertegenwoordigt transformatie en suggereert de mogelijkheid van nieuwe beginnen en het reinigen van vroegere lasten.

Dit creatieve proces gaat niet alleen over de fysieke handeling van schilderen, maar ook over het smeden van een diepe verbinding met de kijker, een die hen uitnodigt in een gedeelde ruimte van reflectie. Met elke penseelstreek experimenteert Gurke met verfapplicatie, verdunning, de onverbiddelijke voortgang van tijd en de zachte trek van zwaartekracht, wat resulteert in een divers scala aan uitkomsten. Vaak vormt zijn werk een diepgaande verbinding met de omringende omgeving, die leven en context in elk werk blaast.

In zijn huidige artistieke inspanning wordt het belang van de omgeving waarin zijn werk wordt bedacht én gemaakt steeds duidelijker. De invloed van de omgeving laat een onuitwisbare indruk achter op zijn artistieke toestand, die een directe weerspiegeling vormt op zijn creaties. Tijdens onderzoek en creatie van het werk ontstaan nieuwe interessegebieden die leiden naar het volgende werkcorpus. Marcus Gurke’s kunst is een uitnodiging om de diepten van onze identiteiten te verkennen en de schoonheid van de vergankelijkheid van het leven. Het is een dialoog tussen zijn visie en de wereld — een dialoog zo onvoorspelbaar als hij prachtig is.

De processen die plaatsvinden in de natuur fascineren Roeland Rooijakkers. Ze leren hem op een andere manier naar dingen te kijken. Het zijn processen van een leven dat onafhankelijk is. Autonoom en vrij volgt de natuur haar eigen ritme. Haar eigen tempo. Haar eigen manieren van zijn.

Rooijakkers is een verzamelaar. Geleid door de seizoensgebonden getijden, werkt hij uitsluitend met materialen die hij kan verzamelen in de natuurlijke omgeving. Denk aan rotsen, zand, klei, gras, bladeren, bloemen, takken en schimmels. Als een alchemist transformeert hij deze oeroude materialen in nieuwe vormen en installaties. Zijn werken hebben een meditatief karakter en weerspiegelen de rust die Rooijakkers ervaart wanneer hij de landschappen van de wereld verkent.

Via zijn werk bekritiseert Rooijakkers de dominante antropocentrische (mensgerichte) wereldvisie. In plaats daarvan erkennen zijn installaties de inherente waarde, schoonheid en belang van niet-menselijke, natuurlijke entiteiten. Door harmonieus verschillende materialen samen te voegen, vertegenwoordigt Rooijakkers de vanzelfsprekende, holistische en ecocentrische denkwijzen.

Deze manier van denken plaatst de natuur, haar processen en de onderlinge verbondenheid van de wereld in het hart van het bestaan. Met dit in gedachten nodigt Rooijakkers’ werk ons uit om na te denken over de exploitatieve manier waarop we ons momenteel tot de wereld verhouden. Het is een uitnodiging om open te staan voor nieuwe manieren van zijn, waar liefde en respect voor alle wezens de integriteit van de omgeving waarin we leven bewaren en haar ecosystemen en biodiversiteit beschermen.

Foto door Samuel van der Lee

Kelly Christogiannis laat zich in haar werk graag inspireren door mythen en volksverhalen. Meestal vertolkt ze deze middels illustraties en schilderijen, maar ditmaal heeft ze ook media als textiel en klei in het beeld verwerkt. Ze vindt het jammer dat er, in de hedendaagse wereld, zo weinig ruimte is voor mysterie en geheimzinnigheid: alles valt met wetenschap en kennis op te lossen. Vroeger, daarentegen, was er meer ruimte voor verwondering, en gebruikten gemeenschappen verhalen en mythen om het onverklaarbare een plek te geven. In haar praktijk wil Christogiannis opnieuw ruimte scheppen voor deze mysteries.”

Nadia de Vries, Mister Motley

Advies? Goed idee!

Wij staan voor je klaar. Vul het formulier in, dan komen we snel bij je terug met advies.

Liever bellen?     070 511 0001